Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 07.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende situasjon med vedvarende svakt lag av kantkorn og ustabil fokksnø. Det ventes våte skred under mildværsgrensen. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Det kan stedvis være svært lett å løse ut skred i vedvarende svakt lag av kantkorn som ligger under fokksnø i høyden. Det ventes stigende temperatur, og under mildværsgrensen kan våte flakskred løsne naturlig.

Svært mye nysnø og kraftig vind har gitt store mengder fokksnø som trenger tid på å stabilisere seg. I noen heng vil det være mulig for en skiløper å løse ut store skred. Under mildværsgrensen fare for store naturlig utløste våte flakskred.

I lavlandet ventes våte løssnøskred i forbindelse med temperaturstigning og regn utover dagen.

Fjernutløsning av snøskred er mulig. Drønn og sprekker i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor. Fravær av faretegn betyr ikke at snødekket er stabilt. Det oppfordres til konservative veivalg med god sikkerhetsmargin.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 6. januar 2023

Det har kommet bra med nysnø den siste uken. Kraftig vind fra SØ har trolig gitt en vindpåvirket snøoverflate mange steder i høyden, lokalt veldig vindpåvirket. Opp til ca. 700 moh kan det stedvis ligge et tynt skarelag dypt i nysnøen. Etter mye vind fra østlig kant den siste tiden, er trolig snøen mer jevnt fordelt i alle himmelretninger nå.

Det er observert både rim og kantkorn i snødekket. Særlig kantkorn ved bakken er utbredt.

Det rapporteres jevnlig om faretegn som drønn og skytende sprekker, også under skoggrensa. Fredag ble det rapportert om 30 cm nysnø i Sogndalsdalen og over 70 cm nysnø i Jostedal.

Fjellvær

Fredag 6. januar 2023

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 7. januar 2023

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS